Idrottscaféer är en populär verksamhet inom vår förening. Se på kommande caféer.

Om du har önskemål om något café i distriktet, hör då av dig så kanske vi kan hjälpas åt att genomföra detta.

Läs gärna om nostalgiträffen i Hagfors den 3 mars 2004. Klicka här.

Paralympicscafé i Karlstad 26 april 2005

Sedan 1960 har handikappidrottsrörelsen strävat efter att anordna Paralympics Games i samma land och på samma plats som de olympiska spelen för icke handikappade.

Tisdagen den 26 april hade Karlstads Idrottshistoriska Förening tillsammans med Värmlands Handikappidrottsförbund inbjudit till ett ”café på Idrottens Kurs & Konferenscenter med speciell inriktning mot värmländska deltagare och ledare i ”Paralympics Games”.

Tillslutningen var glädjande stor, 11 av de 14 olympier som fortfarande bor i Värmland kom, nämligen Mats Edén, Tony Harborn, Kåre Liljedal, Olof Sundin, Maria Ryen ( flicknamn Hansson-Böe), Lars-Erik Pippo, Kenneth Henningsson, Erik Zetterqvist, Arne Zetterqvist, Elvy Eek och Anders Olsson. Dessutom kom Mats Samuelsson som uttagits till spelen men tackat nej samt Sven Holm som bl.a. deltagit i VM. Av inbjudna ledare fanns Lasse Pettersson, Råland Stridh, Marit Axelsson, Annbritt Olsson?? och Kenny Thor på plats.

Håkan Halstensson var en mycket uppskattad presentatör och ledde även den livliga diskussionen. Trivseln bland de totalt 36 cafégästerna var påtaglig. Det var många som inte hade träffats på länge, och som nu fick en pratstund och återupplivade gamla minnen.

Karlstads Idrottshistoriska Förening kommer under 2006 att arrangera ett tredje olympiacafé och då inriktat mot vinter-OS.

Idrottscafé i Degerfors den 25 april 2005

Kaffe med dopp i Degerfors
Kaffe med dopp och fotboll  Besökare från olika delar av Värmland kom en måndag i april till Degerfors - för att fika. Då hade Värmlands idrottshistoriska sällskap ordnat ett fotbollscafé.  
 
Det var tolv besökare som kom till Fotbollens hus i Degerfors för att ta en fika och snacka fotboll. Värmlands idrottshistoriska sällskap arrangerar med jämna mellanrum olika typer av idrottscaféer och i måndags hade turen kommit till Degerfors. - Det var inte bara folk från Degerfors som besökte tillställningen utan deltagarna kom från såväl Skoghall och Karlstad som Kristinehamn, säger Kenneth Jansson som sitter i både VIS och Degerfors IFs styrelse. Fotbollens hus i Degerfors rymmer såväl Fotbollsakademin som Fotbollsmuseet och därför var platsen för träffen självklar. - Besökarna fick först lyssna till Gerhard Jansson som berättade om akademin, museet, tränarutbildningen och den fotbollspark som ska byggas intill Stora Valla. Dessutom berättade tränaren Tony Gustavsson om A-lagets verksamhet. De fick också ta en rundvandring inne på museet, säger Kenneth Jansson. Arrangemanget hölls säkert inte för sista gången i Degerfors. - Det finns anledning att återkomma. Kanske ordnar vi något liknade i samband med någon av Degerfors hemmamatcher i superettan, säger Jansson.

 

Olympiacafé i Karlstad 20 oktober 2004


Friidrottens förre förbundskapten Ulf Karlsson i samspråk med KIFs ordförande Harald Alvers, som också var kvällens värd.

Onsdagen den 20 oktober anordnade Karlstads Idrottshistoriska Förening ett café helt tillägnat sommar-OS. Agne Andersson, ledamot i föreningens styrelse, hade med hjälp av olympiaboken och alla andra tillgängliga källor hittat 33 sommarolympier bosatta i Värmland.
Dessa blev ytterligare två under kvällens lopp!
Av dessa nu 35 möjliga var det 14 som hörsammat föreningens inbjudan och tillsammans med ett 60 tal åhörare och två ledare från Athen-OS samlats i Wermlandsbankens gamla bankhall.
Föreningens ordförande, Harald Alvers, höll i mikrofonen och fick de 14 att berätta om minnen och upplevelser i samband med olympiadeltagandet.
Alla olympiader från 1960 fanns representerade!
Där fanns Solveig Egman-Andersson, gymnastik (1960, 1964, 1968), Rolf Fjellman, kanot (1960), Kjell-Åke Nilsson, höjdhopp (1960, 1964), Bernt Andersson, segling (1964), Ulf Norrman, segling (1968), Ingemar Jernberg, stavhopp (1972, 1976), Tord Filipsson, cykling (1972, 1976), Olle Boström, bågskytte (1972), Raimo Phil, tiokamp (1976), Helena Phil, 100 m häck (1980), Thomas Falk, kanot (1980), Per-Inge Bengtsson, kanot (1984, 1988), Anna Olsson, kanot (1984, 1988, 1992, 1996, 2000) samt Patrik Bodén, spjut (1996, 2000).
Ulf Karlsson och Johnny Holm var ledarna på plats.
Uppskattade gäster var också Anders Olsson och Kåre Liljedahl, Paralympicsdeltagare med stora framgångar 2004 (Anders) och 1980 (Kåre).
KIFs nästa arrangemang blir ett Julcafé den 8 december i Karlstad och efter nyår ett Paralympics-café där samtliga Paralympicsdeltagare genom åren från Värmland skall vara programpunkten!


Idrottscafé i Munkfors

Tredje idrottscaféet på Munkfors förenings- och konferenscenter i Munkfors blev lyckat.
Tidigare har caféer hållits 1992 i Ransäter på hembygdsgården och 1999 på Folkets Hus i Munkfors.
Bland drygt 100-talet intresserade fanns idrottslegenderna Rulle Bergman, 91 år och Gösta Jansson, 90 år tidigare omskrivna i VISaren, liksom Olle Forselid fanns också på plats.
Damidrotten stod i fokus. Flera från handbollslaget som vann 3 DM på femtiotalet delgav sina minnen. Se bild.
Från fotbollsdamerna i Munkerud fanns Bodil Persson och Lena Thorén och från IFK bl. a. målvakten Anki Nordgren och tränaren Sven Hallberg, som berättade hur det vara förr, se foton.
De framgångsrika friidrottsdamerna Ulla-Britt Kärn och Ingalill Henriksson, Kajsa Reiner, Margit Strandberg, Majvor Olsson samt Ulla-Britt Johansson med maken Kalle fanns på plats med sina minnen. Fotbollsspelaren Åke Levin, Rune Svensson, Torsten Skyman, Jonny Lerin, Per-Åke Pettersson, Gunnar Carlsson, Karl-Gustav Ivarsson, Stig Jansson, Jan Falk samt Gösta "Blomman" Blomström hade också minnen från flydda tider.Hedersgästen Jan Svensson, tidigare spelare och tränare i Munkfors numera verksam på Svenska Fotbollsförbundet i Stockholm.Friidrottsprofilen Åke Hylland som kom från Kristinehamn, Holger Frödén, Bo Engström, Gunnar Lönnholm, Gunnar Steno, Tage Henriksson samt tränaren Lasse Birgersson fanns också på plats.Ove Prånge berättade om OK Grane.
Cafévärden Lennart Sundberg visade bilder och Anders Ajaxsson intervjuvade 45 personer.


Café i Fryxellska skolan

Under tisdagskvällen den 27 april genomfördes ett idrottscafé på tema skolidrott. Platsen var nybyggda Fryxellska skolan. Rektor Ulf Olsson berättade med inlevelse och med stolthet om skolans tillkomst och visade
oss runt.
Förutom skolan har i närområdet byggts en ny idrottsplats med allvädersbanor,
Sparbankshallen som innehåller idrottshall, fotbollshall, skytteanläggning och
teorilokaler. Sedan tidigare finns i området Sunnevi – ishallen. Efter det att Ulf
bjudit på kaffe med dopp företogs den idrottshistoriska delen.

Förra ordföranden i skolidrottsförbundet och skolidrottssymbolen Piggelin´s upptäckare, Gunnar Einerman var på berättarhumör och stöddes i sitt berättande
av förra ledamöterna Kurt Eide och Lars-Erik Dalström.
En framgångsrik skolidrottare är Sigge Wistrand, Torsby som bl.a. berättade om
då Torsby Skol IF i Falun tog hem Skol-SM i handboll för flickor födda 1963.
Sven Halvarsson Torsby berättade om sitt engagemang i skolidrotten allt ifrån vallning av skidor till funktionärsrollen vid diverse tävlingar och propagandor.
Från VIS deltog Lennart Sundberg och Håkan Halstensson även de med
episoder som de upplevt skolidrottshistoriskt perspektiv.
Under kvällen konstaterades att i de skolor där det fanns engagerade lärare för
idrott där var också skolidrotten stark.
Trots ett fåtal deltagare var vi alla upprymda av kvällen och såg fram mot ett
nytt skolidrottscafé och då med en bättre förankring hos det nu verkande skolidrottsförbundet i Värmland.



Idrottscafé i Forshaga 28 januari 2004


Ett härligt idrottscafé genomfördes på onsdagskvällen i Folkets Hus i Forshaga.
I konkurrens med EM-handboll på TV, och en viktig hemmamatch i Ängevi Ishall för hockeylaget Forshaga IF så genomfördes detta ”ishockeycafé” med uppemot 120 ishockeyveteraner från Forshaga IF, Skiveds IF, Deje IK och Olsäters IF.
”Cafémakarna” Jan Hagstrand, Willy Håkansson, Lennart Sundberg med flera hade förutom caféplaneringen också lyckats engagera samtliga föreningar i att göra en lokal utställning för sin verksamhet. Detta för att bl a komplettera Vandringsutställningen VIS Visar. Dessa utställningar invigdes av kommunalrådet Angelica Rage. Från och med 29 jan fram till mitten av februari kommer dessa utställningar att finnas i Biblioteket i Forshaga. Du som missade premiärkvällen gör ett besök i Biblioteket.
Cafékvällen i Folkets Hus förlöpte i gemytet och historiernas tecken. Att Olsäter uppfann de hookade ishockeyklubborna var det ingen som visste förut. Men en materialare i klubben ställde klubborna vid ett tillfälle mot en utomhusvägg. De utsattes för takdropp och vips så hade bladen böjt sig. Visst protesterade domaren men det fanns inga fler klubbor att tillgå och så var den epoken med hookade klubbor ett faktum.
Vi fick under kvällen information om Värmlands förste ishockeymålskytt och vilka som ingick i den matchen emman Forshaga IF och Söderstrands IF på nyårsdagen 1941. VIS´styrelsens hedersledamot Orvar Grundströn, själv närvarande vid cafét, ingick i den matchen, spelandes för Söderstrand i Karlstad.
Vi fick förklaringar till smeknamnen, ”Turken”, ”Nypa”, ”Tjolla”, ”Kickan” med flera.
Ulf Sterner fick berätta vid flera tillfällen från sina landslagsuppdrag och från de olika klubbar han representerat. Från de anrika arenorna i USA till Dårbingen i Deje och Höökborgen i Ekshärad.
Ett minnesvärt café som finns upptaget på video och som kan inköpas via Värmlands Idrottshistoriska Sällskap som strax är uppe i sitt 150:e café från starten för knappt 20 år sedan.

Håkan Halstensson
VIS Sekr

 

Idrottscafé i Värmlands museum 21 januari 2004

Hej.
Så har då en interimsstyrelse utsetts för att få till stånd en idrottshistorisk förening i Karlstad.
Sammankallande är Harald Alvers som tillsammans med Bengt Planting Gyllenbåga, Inger Borgström, Jan-Erik Nilsson och Agne Andersson utgör interimsstyrelsen.
I Radio Värmlands eftermiddagsprogram under torsdagen berättade Bertil Ackerot och Harald Alvers från onsdagens möte på Värmlands Museum vars titel var "Nu ä dä på tia" och syfte var just att få till stånd denna interimsstyrelse.
Harald var mycket postitiv till och engagerad för uppgiften.
Vi återkommer med rapporter om hur det hela utvecklas.

Håkan Halstensson
sekr VIS


Idrottscafé i Värmlands museum 26 november 2003
arr: Röda nystanets vänner

< På bilden ser ni Sören Persson, tränare för Boltic-Göta som berättade lite inför matchen Boltic-Göta - Hammarby, senare på kvällen. Sören berättade också om hur han vill bygga de lag som han är ansvarig för. Han betonade bland annat att han inte vill att det ska finnas någon enskild storstjärna i laget men att han gärna ser att individerna utvecklas under lagbygget.

(Textkälla: NWT)

Gott om publik anslöt till detta idrottskafé i Värmlands museums kafeteria. >>
Här sitter VIS Lennart Ekenberg med ordförande för Boltic-Göta och en av fyra grundare för Röda nystanets vänner, Christer Nystadius. Christer berättade om sina mål i sin position, som han har haft sedan den första juli, och även om den oro han känner för den dåliga ekonomin som många föreningar i landet dras med. En stor del av Christers tid ägnades också åt föreningen Röda nystanets vänner. Föreningen bildades 1980 och har under sin tid, förutom sett alla bandyfinaler live, även samlat in sammanlagt 133 000 kronor till klubbarna runt om i Värmland. >>

Idrottscafé i Köla församlingshem
Tillbaka till "brottsplatsen". Lars-Olof Mattson har kommit hem till byn och kvällens idrottscafé i Köla församlingshem som "mirakelmannen från Moss", tre raka segrar av tre möjliga på en vecka. Här pratar "LO" minnen intervjuad av VIS Kjell "Keeper" Emanuelsson från när de en gång möttes som jössehäringar i förskingringen och banden knöts i deras då gemensamma Mariestad.



Idrottscafé i Medborgarhuset i Säffle

Ett av våra senare idrottscaféer hölls i Medborgarhuset i Säffle. Arthur Enneby var kvällens värd och kunde, som vanligt, konsten att få mötesdeltagarna på riktigt berättarhumör.

Kvällens gäst var Patrik Nord som berättade om sitt liv som elittränare i bordtennis. Han har ett förflutet som tränare för Halmstad BK, tränare för svenska handikapplandslaget, Säffle BTK och i dagarna har han förlängt sitt tränaruppdrag för Ärtemarks allsvenska damlag i bordtennis.

Anita och Rolf Bylund, Håkan Halstensson och kvällens lokale värd Arthur Enneby såg till att det blev en minnesvärd och trivsam kväll.
Lennart Sundberg är stor samlare av Rekord Magasinet. Här är en sida om "Säffle-Gunnar".
Två framgångrika orienterare Knut Ericson och Bernt Bengtsson berättade orienteringsminnen.
Heimer Widing, Rolf Måhl och Olle Bäcklund berättade minnen från mångårigt tävlande i skidspåren.

Motorcafé i Konsthallen, Karlskoga


Fint rallyfolk i Karlskoga konsthall. Vid bordet närmast Thore Kensén, Sven Hellström, Göran Ohlsson, Berndt Johansson och Sören Hellqvist.Nacken tillhör Rune Lindgren och i bakgrunden syns bland andra Arne Östlund, John Kvarström och Eddie Hörbing.
foto: Mats Endermark, Karlskoga Tidning

Det skulle handla om rally. Och det gjorde det. Dessutom blev det en del historier om dråpligheter på två hjul också när det arrangerades så kallat Motorcafé i Konsthallen i Karlskoga i slutet av maj. Det kom ett 50-tal, mest gamla förare, men den del av dom är fortfarande aktiva i rallyskogen.

Källa: VISaren nr 3-2003


Tillbaka