Kanot

Klicka på bilderna för större format.
Historia
"Helsa" Drakbåtar i Stockholm.    Kanotsegling har bland annat framgångsrikt utövats av Karlstads Kanotförening
OS 1992 Agneta Andersson är vår främsta kvinnliga kanotist med otaliga OS- och VM-medaljer. Andersson och Gunnarsson efter att ha tagit OS-guld Kanottjejerna efter att ha tagit OS-guld
1990-talets "kanotdrottning" Susanne Gunnarsson i samma kanot som 1950-talets "kanotkung" Gert Fredriksson vid maraton-VM i Vaxholm år 1996. Rolf Fjellman och Sigvard Johansson från Karlstads Paddlarklubb, år 1954. De tog dubbelt VM-silver i kanot. Per-Inge Bengtsson, Karlstads Paddlarklubb som tog OS-silver år 1984 Karlstad runt
  • 1865 introducerade den skotske advokaten John MacGregor kajaken som idrottsredskap, då han paddlade från Trondheim i Norge till Sundsvall. Denna färd på Indalsälven och den fyra år senare genomförda färden på Göta kanal väckte stort intresse i Sverige. MacGregor tillsammans med andra kanotister grundade samma år eller året efter The Canoe Club (från 1873 The Royal Canoe Club) i England.
  • 1882 byggde Carl Smith den första svenska kajaken "Helsa". Denna var avsedd för både paddling och segling, vilket var vanligt en längre tid.
  • 1904 bildades det Svenska Kanotförbundet - ett av de äldsta och mest framgångsrika idrottsförbunden i Sverige.
  • 1936 i Berlin kom kanotsporten med på det olympiska programmet och Sverige fick sina första OS-guld.
  • 1938 hölls det första världsmästerskapet i kanot. Det hölls i Vaxholm i Sverige. Naturligtvis fick även här många svenskar guldmedaljer. Samma år skildes kanotseglarna från kanotpaddlarna och mer specifika paddelkajaker började tillverkas. Intresset ökade då också eftersom de blev mer lättpaddlade.
  • 1946 bildades det Internationella Kanotförbundet ICF på Bosön i Sverige. Den förste presidenten blev den dåvarande ordföranden i Svenska Kanotförbundet Jonas Asschier.
  • 1948 i London hade de svenska kanotisterna stora framgångar vid OS.
  • Det finns olika sorts paddlingsgrenar. Dels finns det den klassiska tävlingsgrenen som kallas Racing, som är den största tävlingsgrenen inom kanotsporten i Sverige. En annan gren är forspaddling som fick fäste i Sverige på 1970-talet. Marathonpaddling är ytterligare en annan gren där man tävlar på distanser om normalt 20 och 40 km. Långfärdspaddling är en populär gren som vanliga motionärer håller på med. Drakbåt är också en form av kanotsport som kom till Sverige år 1984, men den började i Kina långt tidigare. Drakbåtstävlingar brukar arrangeras som en tävling mellan olika företag eller organisationer. En annorlunda kanotgren är kanotsegling. Den grenen började på 1880-talet. Ytterligare en gren är kanotpolo som ger möjlighet till året-runt-paddling. 

www.vis.now.nu 

Senast uppdaterad 2002-07-26