Helena Olsson

Backhopperskan som lever på hoppet.

Helena är född 1983 i Sysslebäck .
Tidigt upptäcktes hennes talang i Sysslebäcks IF som under alla år varit Helenas hemvist i tävlingssammanhang.
Efter nian hemma på Kvistbergsskolan blev det Norge och under fyra år har hon gått på backhoppargymnasium i Trondheim och där utvecklats till en av världens bästa inom kvinnlig backhoppning.
Sitt första svenska mästerskap tog Helena 1995 då hon blev svensk ungdomsmästare i backhoppning och även i Nordiska kombination för klassen D -14
Därefter har hon erövrat över 20 SM-guld fördelat på Ungdom- junior- och seniormästerskap.
På "världsmarknaden" har Helena varit mycket framgångsrik och vid skidflygningstävlingarna i norska Vikersund i mars 2004 satte hon världsrekord på hela 174,5 m !!!
Helena vann i Holmenkollen 2002 och den segern satt skönt all den stund avgjordes samtidigt som herrarnas W-cup utspelades i samma backe.
I Helenas meritlista finns framskjutna placeringar från de flesta anrika backhoppararenorna runt om i världen. Såsom backar i Österrike, Italien, Finland, Norge, Tyskland och USA
Vid Ungdoms-OS i Finland år 2001 blev Helena silvermedaljör.
Helena innehar backrekordet för såväl herrar som damer i ett flertal backar i Sverige. Bl.a i Örnsköldsvik och Sollefteå
Efter studierna har Helena blivit kvar i Trondheim där hon förhoppningsvis utvecklas ytterligare med hjälp av sin personlige tränaren Jostein Smeby, själv en framgångsrik norsk backhoppare.
Tävlingsmässigt tillhör hon fortfarande Sysslebäcks IF som under alla år stöttat sin skidflygande stjärna medan stödet från Svenska skidförbundet kunde varit bättre.
Det är en förhoppning att man inser det värde Helena har för svensk backhoppning nu då hon i stor sett är ensam stjärna på den svenska backhopparhimlen.

Till översikt av veckans profil