Kurt Axelsson
Mr bycicletas från Rännberg

Kurt Axelsson föddes 1941. Uppväxt på Korpkullen vid foten av Rännberg. Han visade stor talang i skidor och fotboll. Som ungdom och junior var han i Värmlandseliten i skidor i klass med Åke Wingskog, Willy Johansson och Björn Henriksson m.fl.
Tidigt kom han med i Rännbergs IKs A-lag som tillhörde div VI på den tiden. 1959 startade Rännbergs IK ett juniorlag och därigenom blev också vyerna för Rännbergsfotbollen vidare. Första upplagan av Rännbergs juniorlag innehöll tre mycket framgångsrika spelare. Förutom Kurt så fanns där Yngve Johansson som senare blev ordinarie i IFK Sunnes div II-lag och så John Eriksson som blev RIK trogen men hade många anbud från storklubbar. Juniorerna vann sin serie men förlorade semifinalen i junior-DM mot Deje IK med bl a Ulf Sterner.
Efter juniortiden spelade såväl Yngve som Kurt i IFK Sunne. Kurt kom snart åter till Rännberg eftersom han aldrig fann sig tillrätta i Sunne. Senare blev det IK Sleipner från Norrköping och därefter GAIS i Göteborg. Det var i GAIS han efter viss egen tvekan accepterade att spela libero. Framgångarna i GAIS fick förbundskaptenen Orvar Bergmark att uppmärksamma Kurt. Debutåret i landslaget sattes han öga mot öga mot självaste Pelé då Sverige mötte Brasilien. Största framgången i den matchen hade eleganten Kurt Med hans gedigna spel blev han fast i landslaget i 30 landskamper framöver. Däribland fotbolls-VM i Mexico 1970.
Ytterst nära att Kurt platsat i Världslaget, det var den gemensamma bedömningen av de svenska sportjournalisterna på plats om hans framträdande under VM.
Naturligtvis blev Kurt fotbollsproffs och det mycket framgångsrikt i belgiska FC Brügge där han blev Belgisk cupmästare såväl 1968 som 1970. Under sina sex år blev han ”Kung Brügge”. Efter upptäckten av ett hjärtfel fortsatte han som fotbollstränare för AC Oostende utanför Brügge under åren 1973 – 1976. 1984 i en tragisk trafikolycka i Belgien där Kurt förblev boende, omkom han.

Spänstfenomenet Kurt hann under sina 30 landskamper även att sätta sin prägel på landslaget som dess bildande modelejon. Under Kurts tid i landslaget var det vit skjorta, slips med nål och kostym med vit näsduk i bröstfickan som gällde vid sidan av planen. Inte en jeansbyxa så långt ögat kunde nå.

Tidigare veckans profil