Lars-Göran Pettersson, framgångsrik skidlandslagsledare

Lars-Göran Pettersson är vår främste landslagsledare i längdskidor genom tiderna.
Han började sommaren 1985 med vårt folkkära längdlandslag, han slutade efter VM i Val di Fiemme 1991.
Han har ett enastående facit. Under de tre VM och ett OS han basade, 1987, 1989, 1991 samt OS 1988 erövrade de svenska längdherrarna 22 medaljer, varav nio guld.
Lägg därtill att Lars-Göran hade en del i Billan Westin-Östlunds VM-guld. Han hade varit hennes tränare i J-landslaget, ett lag som för övrigt också innehöll Torgny Mogren.
Men för Torsby Kommun har Lars-Göran haft en speciell betydelse. Han rustade upp Långbergets sportanläggning när han kom dit 1997.
Med hjälp av ett EU-projekt startades en ekonomisk förening upp, det blev ordentliga vandringsleder, det blev ett förnämligt spårsystem. En upprustning värd 14,5 miljoner.
- Vi skapade Europas längsta mobila spårsystem, det blev en jättegrej, säger Lars-Göran stolt.
Och ryktet spred sig snabbt. Elitåkarna sökte upp sin gamle landslagschef. Thomas Wassberg och Torgny Mogren, Anders Bergström och inte minst Lars Håland. Från Norge kom Thomas Alsgaard och laddade upp hos Lars-Göran inför kommande stortävlingar.
Thobias Fredriksson blev så förtjust att han byggde sig en stuga i området.
Lars-Göran nöjer sig numera med att ha kurser för Vasaloppsåkare vid Långberget och f.d. aktiva anlitas som instruktörer.
Långberget kommer att hålla sin ställning.
- Det känns som hela Torsby kommun fått ett uppsving, säger Lars-Göran. Det arbete som bedrivs vid Stjerneskolan är fantastiskt, det finns så många grenar att välja på. Från längdåkning till skidskytte till alpint med riksintag och även lokalt. Det finns rally, det finns ishockey, det finns friidrott. Och inte minst skidtunneln som kommer att få en fantastisk betydelse. De aktiva behöver inte åka ned på glaciärläger i samma omfattning som tidigare.
- Torsby är därmed också en bra plats för tränarutbildning, för fysiologer, för forskare. Det är bara att hålla tummarna för att tunnelprojektet går ihop ekonomiskt. Och att andra platser kommer efter. Inte minst i Sydsverige är behovet stort att bygga skidtunnlar. Det betyder mycket för längdskidsportens framtid.
Lars-Göran Pettersson kommer från Charlottenberg, inspirerades till allsidig idrott av den entusiastiske gymnastikläraren Lars-Erik Larsson.
Idrottskarriären började med fotboll, friidrott, ishockey, längdskidor, backhoppning.
Lars-Göran var lovande fotbollsspelare, spelade i IFK Ås men hamnade tidigt i Åmotfors skidgäng.
Men så byttes västra Värmland ut mot östra, från Charlottenberg och Åmotfors till Filipstad. Pappan som jobbade för SJ hade fått jobb i Filipstad.
Där fanns ett bra skidgäng och Lars-Göran nu 16-17 år förkovrades snabbt. Det blev en seger, en andraplats och en tredjeplats i junior-DM. Det lutade mot en bra karriär.
Men studierna i Stockholm var minst lika viktiga. Ny klubbadress var nu Vällingby!
- Intresset för skidsporten i Stockholm var stort, det kom snö och jag minns att 105!!! lag var anmälda i en tävling. I DM startade vi fem och fem. När jag kom hem till Värmland igen var det väl inte mera än ett 40-tal som startade i DM.
Lars- Göran hamnade så i Västergötland, i Ryda SK utanför Vara. Han jobbade då som fritidskonsulent. Flera resor företogs till Mattila skidanläggning i Röjdåfors.
Och nu var ledarutbildningen utspikad. Från att ha varit tränaransvarig i Värmland, till utvecklingsansvarig i tränarutbildningen för Sverige till ledare för det lovande J-landslaget med Billan, Mogren, Majbäck, Magdalena Forsberg, Anna -Lena Fritzon med flera.
Det var naturligtvis helt naturligt att Lars-Göran kom in som ny förbundskapten för A-landslaget efter Åke Jönsson.
Efter sju framgångsrika år på Långberget arbetar han nu för Filipstads lokala idrottsgymnasium.


Till översikt av veckans profil