Pernilla Solberg (född: Walfridsson)
Motorsport

Pernilla föddes i Lekvattnet, 3 mil nordväst om Torsby, den 16 februari 1973.
Intresset för motorsport kunde knappast undvikas då pappa Per-Inge under hennes uppväxt körde rallycross, kan titulera sig dubbel svensk mästare samt europamästare. Även hennes två farbröder Stig-Olov och Lars-Erik är/var aktiva inom motorsporten.
Hon var 13 år när familjen skaffade sin första häst och hon var i många år aktiv inom hästhoppning. Hon bodde bl.a. i England 1989-90 där hon arbetade med just hästar.
I sjuttonårsåldern var det hästkrafterna under huven som blev mer intressanta. Hon började som kartläsare till sin pappa Per-Inge och de körde "klassiska rallyserien". De var bl.a. över till England och körde RAC-rallyt för klassiska bilar.
När hon fyllde arton så var det självklart att skaffa sig en förarlicens och själv sätta sig bakom ratten för att testa att köra rally. Hon startade i klassen Volvo Original och fick genast blodad tand. Efter några år i Originalklassen och i den Nationella klassen, med en Volvo 240, hade hon skaffat sig god erfarenhet och tiden var inne att pröva en annan bilklass. Farbror Stig-Olov lånade ut sin Mitsubishi Lancer och för första gången i en fyrhjulsdriven bil blev hon tvåa, med endast sju sekunder till segraren! Pernilla var sedan Mitsubishi trogen. Hon har alltid tävlat i samma klass som killarna, både nationellt och internationellt.
Hennes tävlingsschema var i flera år fullspäckat då hon körde både det Svenska Mästerskapet och det Norska Mästerskapet. Även West Euro Cup och varje år flera VM-tävlingar skulle inrymmas. Det internationella tävlandet har varit i Tyskland, Holland, Norge, Finland, Spanien, Portugal och i Storbritannien. Genom sitt intensiva tävlande skaffade hon sig viktig erfarenhet och rutin och uppnådde många framgångsrika resultat. Här är ett urval;

- 1997 - 1998 Vinnare av Internationella West Euro Cup
- 1998 - Årets Rallyjunior
- 1998 - Fyra i stora Gr.N, RAC-Rallyt England
- 1998 - Trea i Gr.N, Neste Rally, Finland
- 1999 - Tvåa i stora Gr.N. Svenska Mästerskapet i Rally
- 2000 - Norsk Mästare i stora Gr.N.

År 2000 lade hon hjälmen på hyllan för att satsa på familjen men motorsport utgör dock fortfarande en stor del av hennes liv då maken, den norske rallystjärnan, Petter Solberg är förstechaufför i Subarus WRC-team. Petter blev världsmästare i rally förra året. De har tillsammans sonen Oliver, 3 år.

Tidigare veckans profil