Per-Inge Walfridsson

Född 1 september 1950 i Finnsjön
Klubb: MK Ratten Torsby


Rally
Började sin tävlingskarriär tillsammans med Kjell Nilsson i rallyt Arvikanatta 22/1 1969. Körkortet var fem dagar gammalt och resultatet blev en total 7:e plats. Genom ihärdigt tävlande ,ibland både lördag och söndag, ökade meriterna för att resultera i första internationella framgången, seger i norska Höstrallyt 1971 då med fabriksstöd från Volvo. Detta blev avstamp mot en internationell karriär med stora framgångar .
Genom Volvo fick Per-Inge tillgång till bra och driftsäkert material om än inte fullt konkurrenskraftigt med Ford Escort och FIAT/Lancia.

En mycket snygg körning i Brittiska RAC-rallyt 1973. 4:a totalt, resulterade i att parallellt med tävlandet med Volvo köra grustävlingarna i Brittiska Mästerskapet 1974 i privatteamet Chequred Flags Lancia Stratos. Trots brutna tävlingar 1974( mest tekniska fel) fick han förtroendet att köra även 1975 och 1976 års säsong för stallet. En fjärdeplats på Irland bådade gott men i nästa tävling som gick i Wales fullfarts kraschade Per-Inge och kartläsaren John Jensen. Stratosen, som var en extrem tävlingsbil byggd av plast och stålrör, fattade eld och brann upp helt. Besättningen klarade sig som ett under utan större skador men tävlandet för Chequred Flag tog slut.

Per-Inge var ett ”hett” namn internationellt och tävlade mycket utomlands under mitten av 1970-talet. Volvo 142 tävlades det med i Libanon, Afrika och Västindien. Datsun i Sydafrika och Australien och Toyota i Sydafrika.


Sin största prestation värderar Per-Inge sin seger i det Afrikanska rallyt ” Roof of Africa” 1975.
Trots mycket svåra strapatser klarade han sig till mål, som enda bil! Tänk er följande bana: SS 1 10 mil, SS 2 32 mil över ett berg på 3200 m över havet. Dag två omstart SS 3 tillbaka 32 mil över nämnda berg och en avslutande kort SS på 5 mil. På SS 2 blev leran för svår så snökedjorna från Gunnebo monterades på ,dessvärre var luften på den höga höjden syrefattig vilket gav motorn dålig effekt vilket resulterade att en kedja fick monteras av för att komma igång.
Nästan över bergskammen körde Per-Inge fast igen. En tävlande i en jeep kom och Per-Inge erbjöd sig att släppa ledningen till Jeepåkarn mot att han drog loss honom.
Jeepen gick med på avtalet, började dra men repet brast och han for. Dessbättre hade Per-Inge kommit i rullning och klarade sig på egen hand bara för att på bergets topp konstatera brustna motorfästen och brusten kylarslang. Nåväl kylarslangen tejpades och snö smältes för att fylla kylaren och de kunde fortsätta. På väg ner från berget på SS 3 brast båda länkarmarna bak och ankomsten till Lesoto var i ett gnistregn då karossen släpade på reservhjulsbaljorna. Prestationen belönades med ett specialpris från Lesotos borgmästare. Tävlande i Sverige göre sig inte besvär att klaga på dåliga vägar!

Rallycross
Rallycrossen vaknade till liv i Sverige och Per-Inge var med i Arvika 1972 på en av de första tävlingarna. Volvo och Per-Inge utvecklade och Volvo 142:an byttes ut mot en Daf 66 som resulterade i vinnarbilen Volvo 343-”Porschedödaren” .
Daffen och 343:an var remdrivna med automatisk transmission vilket inte fungerade så bra i starterna vilket fick till följd att Per-Inge fick köra upp sig i varje heat- Allt till publikens förtjusning! Sedan kom manuell transmission och inför 1979 års säsong även ett annat motoralternativ. Motoreffekten ökades men samtidigt blev bilen mer framtung och svårkörd. Per-Inge provade ” svenskmotorn” men dömde till Volvos förtret ut maskinen som för tung och fortsatte att tävla med Renaultmotorn.
Under en intensiv period från 1977 till 1981 blev resultatet SM-guld 1977 och 1979. Nordiskt mästerskap 1979. EM-guld 1980 och ett klart SM-guld 1981 byttes 75 meter före mål i ett silver.
Karriären ”avslutades” med att återgå till rally och rattande av en fabriksbyggd Renault R5 Turbo i SM 1982 och 1983.
Per-Inge testade många tävlingsprototyper åt Volvo, bland annat fick han en fyrhjulsdriven Volvo 164 att träna KAK-rallyt med 1972. Allt var mycket hemligt och en intet anande Sören Skanse måste ha hållit sig för skratt då han blev frånåkt på Klarälvens is i sin standard Volvo 164.

Per-Inge är en nationellt och internationellt aktad person i motorsporten och har till skillnad från många av Sveriges gamla stjärnor faktiskt tagit sitt mentorskap på allvar och hjälpt många av bygdens tävlingsåkare på traven.
När hans dotter Pernilla vill börja tävla stöttade han henne fullt ut vilket resulterade i att Pernilla utvecklades till en av våra bästa rallyförare i Sverige. Nu när Pernilla gift sig med Norges VM stjärna Petter Solberg kan Per-Inge återigen vara med i hetluften i den internationella rallycirkusen och bidra med råd.

När Per-Inge fyllde 40 år gratulerades han med en kopia av sin senaste Volvo Amazon och ställde genast upp i klassiska rallyseriens första deltävling i Storvik Gävle. Konkurrenterna blev frånåkta så det dammade och givetvis haglade protesterna om fusk.
Efter intrigmakande från konkurrenterna blev Per-Inges bil intagen för kontroll och det konstaterades att slutväxeln var på 5:38 vilket inte var godkänt så Per-Inge blev diskad. Bilen var inköpt tävlingsklar av hans bröder så de antog att allt var i sin ordning. Inför nästa tävling gicks bilen igenom helt och hållet för att allt skulle vara enligt regelboken Per-Inge ställde upp mot samma konkurrenter igen och åkte återigen ifrån dem- Så gör en mästare!

Per-Inge tävlar fortfarande på klubbnivå men helst i konkurrenskraftig bil.

Nedtecknat av
Per Täppers
Ordförande MK Ratten

Tidigare veckans profil