Finalen 6 maj 2005


1 Kvinnor som har fått Svenska Dagbladets bragdmedalj

Svenska Dagbladets bragdmedalj började delas ut 1925, men det skulle dröja ända till 1960 innan en kvinna blev juryns val: simmerskan och silvermedaljören i OS samma år, Jane Cederqvist


Efter 1960 har juryn vid tio tillfällen gett bragdmedaljen till kvinnor – och vid ett av dessa tillfällen belönat två kvinnor som hade utfört en gemensam prestation. Vilka sammanlagt

elva kvinnor handlar det om?


Max 11 poäng, förnamn och efternamn krävs


2 OS i Nagano 1998


a) Upplösningen av herrarnas 50 km skidor i detta OS blev dramatisk med två nordiska åkare i hög grad inblandade. Båda hamnade på prispallen. Vilka två åkare handlar det om och vilken åkare tog den tredje medaljen?

Efternamnen räcker

b) Inför ishockeyturneringen i detta OS hade samtliga länder, alltså bland annat Sverige, för första gången full tillgång till sina NHL-spelare. Vilken placering nådde Tre Kronor i turneringen?


c) En av Tre Kronors spelare blev diskvalificerad sedan det uppdagats att han inte längre var svensk medborgare. Vilken spelare drabbades av detta öde och vilken är hans svenska moderklubb?

Både förnamn och efternamn krävs för full poäng (och moderklubbens namn förstås)


Maxpoäng: 3 + 1 + 3 = 7


3 Dressyrridning


Perioden 1948-1960 var en oöverträffad storhetstid för Sverige i dressyrridning.


a) I OS 1948 vann det svenska laget lagtävlingen men diskades efteråt efter en fransk protest. Protesten gällde det faktum att en av de svenska ryttarna inte uppfyllde det dåtida kravet på att alla tävlingsryttare skulle vara ”officerare och gentlemän”. Den aktuelle svensken var fanjunkare, alltså underofficer. Vad hette han?


b) Under denna period, 1948-1960, bestod det framgångsrika svenska laget i alla stora mästerskap av samma tre ryttare. En av dem var nyssnämnde fanjunkare, vilka var de övriga två?


c) Fanjunkaren, som med tiden fick högre militär grad, deltog i tre OS (1948, 1952 och 1956) med en och samma häst. Hästen bar samma namn som ett välkänt norrländskt hotell med en berömd inomhustrappa. Vilket är namnet?


Förnamn och efternamn krävs för full poäng


Maxpoäng: 2 + 4 + 1 = 7


4 FBK på 1980-talet


a) FBK tog sitt första SM-guld på 1980-talet. Fler guld skulle det bli. Vilka år klarade FBK att vinna guld under detta årtionde?


b) Vilka lag mötte FBK i finalerna vid sina SM-segrar på 1980-talet?


c) Två av FBK-spelarna, som var med och tog hem SM-guld nummer två, spelade den gångna säsongen fortfarande i elitserien men i andra klubbar. Vilka spelare handlar det om och i vilka klubbar spelade de den gångna säsongen?


Maxpoäng: a) 1 poäng för varje rätt svar, b) 1 poäng för varje rätt svar c) 1 poäng för varje rätt svar


5 Det vimlade av svenskar den gången (fotboll)


När Roma och Milan möttes i Rom i säsongens sista italienska ligamatch 1951, deltog inte mindre än sex svenskar – tre i varje lag. Vilka var Romas tre svenskar i denna match och vilka var Milans?

Både förnamn och efternamn krävs


Max 6 poäng


6 En värmländska i världseliten: Ann-Louise Skoglund


Inledande intervju med Ann-Louise


Ann-Louise Skoglund, uppväxt i Molkom och tävlande för IF Göta, var en förgrundsfigur inom svensk damidrott på 1980-talet, framför allt på specialdistansen 400 m häck. Tre frågor med anknytning till henne:


a) I vilket mästerskap erövrade Ann-Louise sin enda internationella guldmedalj som senior? Ange även årtal!


b) Förväntningarna var stora på Ann-Louise inför OS i Los Angeles 1984. Hon löpte in på en hedrande femte plats i finalen på 400 m häck. En löpare från ett afrikanskt land erövrade mycket överraskande den åtråvärda guldmedaljen. Vilket afrikanskt land kom guldmedaljören ifrån?


c) Ann-Louise deltog i ytterligare ett OS. Vilket?


Maxpoäng: 2 + 2 + 2 = 6 poäng7 Skidor


a) En värmländska gjorde stor succé i SM i skidor i Filipstad 1981 med två guld och ett brons.

Vem är hon och för vilken klubb tävlade hon i detta SM?

Förnamn och efternamn krävs för full poäng

3 p


b) Marie-Helene ”Billan” Westin/Östlund dansade in i det svenska folkets hjärtan, när hon mycket överraskande ”fristilade” hem guldet över 20 km i VM i Oberstdorf 1987. Tillsammans med tre lagkamrater tog Billan – och därmed Sverige – också hem bronset i VM-stafetten detta år. Vilka var Billans lagkamrater?

Efternamnen räcker

3 p


c) Norge tog hem tre raka guld på 15 km herrar i OS 1952, 1956 och 1969. Vilka åkare stod för denna bedrift?

Efternamnen räcker

3 p


Maxpoäng: 3 + 3 + 3 = 9 poäng


8 Bordtennis: på Tage Flisbergs tid


Inledande intervju med Carl-Ragnar Andersson, Vibeligatan 24, tel. 18 83 75


a) Den värmlänning vi nyss hörde rösten på spelade alltså för 51 år sedan, 1954, SM-final i bordtennisens herrsingel mot legendaren Tage Flisberg. Vad heter värmlänningen – som då bara var 18 år?

Förnamn och efternamn krävs för full poäng


b) Tage Flisberg dominerade under lång tid svensk bordtennis. Sin största framgång nådde han 1954, då han gick till herrsingelfinalen i bordtennis-VM, där han dock förlorade mot en asiatisk motståndare. Vem var asiaten?

Efternamnet räcker


c) En av Flisbergs efterföljare, som också tog många SM-tecken, omkom i en flygolycka. Vad hette han ?

Maxpoäng: 2 + 1 + 2 = 5 poäng


9 Boxning: Ingemar JohanssonIntroduktion med Lars-Erik Ottossons upphetsade röst från första VM-matchen


Under sin proffskarriär hann Ingo med att bli europamästare två gånger och att, givetvis som kronan på verket, bli världsmästare i den oförglömliga matchen mot Floyd Patterson i New York i juni 1959. Här kommer fyra frågor om Ingemar Johans motståndare:


a) Vem var Ingos motståndare, när han blev europamästare för första gången?


b) Vem var Ingos siste motståndare innan han mötte Floyd Patterson i den första titelfighten i New York 1959?


c) Vem var Ingos motståndare, när Ingo tog EM-titeln för andra gången?


d) Vem mötte Ingo i sin allra sista match som professionell boxare?


Förnamn och efternamn krävs för full poäng i samtliga fall


Maxpoäng: 2 + 2 + 2 + 2 = 8


10 Världselit på besök: Götas augustispel på 1950-talet


a) 1959: en svensk löpare slår världsrekord på Tingvalla! Vem utför bedriften och vilken är distansen?

Förnamn och efternamn krävs för full poäng


b) 1956 kommer tre norrmän på besök, alla skulle senare under året bli OS-medaljörer i Melbourne: en 800-meterslöpare, en som springer 3000 m hinder och spjutkastaren Egil Danielsen. Vad heter de båda löparna?

Efternamnen räcker


c) 1957: den som tre år senare skulle vinna stavhoppsguldet i OS 1960 gästar galan detta år och vinner sin specialgren på 460 cm. Hans namn?

Förnamn och efternamn krävs för full poäng


Maxpoäng: 2 + 2 + 2 = 6 poäng