VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2007

FINALEN DEN 10 MAJ


FRÅGORNA


1 EM i fotboll 2004 Max 3 poäng


Nyligen utsågs ett nickmål av Henke Larsson i fotbolls-EM 2004 till ”Tidernas mål”.


a) Vilket var Sveriges motståndarlag i den aktuella matchen?


b) Sverige blev utslaget efter straffläggning mot Holland. Vilken spelare i Holland satte den femte och avgörande straffen?


c) En av de 12 domarna i EM-slutspelet var svensk. Hans namn?


2 OS-deltagare - för ett tag sedan Max 4 poäng


Vi vill veta vilka sporter följande fyra idrottsutövare deltog i, när de var med i OS


a) Värmlänningen Ingemar Johansson i OS 1948


b) Gunnar Samuelsson i OS 1956


c) Västtyskan Ingrid Krämer i OS 1960, där hon tog två guld


d) Susanne Wetteskog i OS 1976 och 19803 Idrottsliga höjdare och höjdpunkter Max 3 poäng


a) I styrelsen för Sveriges Olympiska kommitté sitter för närvarande en svensk OS-guldmedaljör. Han är en av två vice ordförande i denna styrelse. Hans namn?


b) När 50-årsjubiléet av Ryttarolympiaden 1956 förra året firades på Stockholms stadion, tändes den olympiska elden av Sveriges senaste individuelle OS-medaljör i ridsport, fälttävlan. Hans namn?


c) Michel Platini heter den nye UEFA-presidenten. I mitten på 1980-talet var han en av världens ledande fotbollsspelare. Bland annat vann han samma år – 1984 – EM-guld med sitt Frankrike och guld i den italienska ligan. I vilket italienskt lag spelade han då?4 Framgångsrika kvinnor Max 3 poäng


a) Varsin SM-titel vann Birgit Olsson och Siv Harthelius från IFK Kristinehamn 1955. Båda kom ursprungligen från Gillberga. På andra plats efter Birgit Olsson kom ”den eviga tvåan” Runa Andersson, som hon kallades, från IF Väringarna i Kohlsäter. Vilken sport ägnade sig dessa duktiga värmländskor åt?


b) I vilken sport tog Ingrid Gustavsson, Ulla Jäfvert och Ann-Charlotte Lilja EM-silver i holländska Utrecht 1966 tillsammans med en fjärde, mer känd lagkamrat?


c) Samma år, 1966, kom faktiskt Sisth först. Det handlar om Eva Sisth från Hofors, som vann dubbla individuella SM-titlar det året. Hon vann både den kortaste distansen och den tio gånger längre distansen. I vilken sport?
5 Ishockey – och laget heter FBK INTERVJU Max 5 poäng


a) Färjestads BK har genom åren haft många utländska spelare i sina led. Vi söker namnet på den tjeckiske landslagsman som säsongen 1997-1998 tillhörde FBK. Innevarande säsong har han spelat i det framgångsrika NHL-laget Buffalo Sabres. Hans namn?


b) Så söker vi namnet på den finländske landslagsman som 1999 kom till FBK från Västra Fröunda. Efter fyra säsonger hos FBK gick han till storklubben Jokerit i sitt hemland.


c) Den tredje spelare vi söker är en värmlänning som säsongerna 1993-1997 spelade en framträdande roll i FBK. Därefter blev han proffs i NHL-laget Ottawa Senators, där han spelade till och med säsongen 2002-2003. Vem söker vi?


d) I OS i Lake Placid 1980 fanns två FBK-spelare med i Tre Kronors bronslag. Båda spelarna hade samma moderklubb, och den moderklubben var inte FBK. Vilka var spelarna?
6 Motorsport – Formel 1 Max 3 poäng


a) Joakim Bonnier var den förste svensk som vann ett Grand Prix-lopp i Formel 1. Det var 1959 på en bana i Holland. Vad heter banan?


b) Joakim Bonnier omkom 1972 när han gjorde sin 13:e start i ett välkänt lopp. Vilket lopp var det?


c) Tre svenskar har vunnit Grand Prix-segrar i Formel 1. Allra flest har Ronnie Peterson vunnit, tio närmare bestämt. Vem är den tredje svensken, förutom Bonnier och Ronnie Peterson, som har vunnit ett Grand Prix-lopp? Ledtråd: året var 1977.7 Badminton Max 3 poäng


De svenska framgångarna i badminton är inte alls lika många som exempelvis Danmarks. Men några svenska badmintonspelare har ändå utmärkt sig genom åren, som exempelvis dessa tre:


a) Han som vann EM i herrsingel tre gånger: 1968, 1970 och 1972. Hans namn?


b) Svenskan som ett av dessa tre år, närmare bestämt 1970, tog EM-guld i damsingel. Hennes namn?


c) Svensken som 1983 vann mixeddubbel i VM tillsammans med engelskan Nora Perry. Hans namn?8 Innebandy INTERVJU Max 4 poäng


a) Vi söker finallagen i årets SM-final i innebandy för herrar. Vilka lag möttes i finalen?


b) I det segrande laget fanns en värmlänning som förutom SM-segern också blev utsedd till Årets man i svensk innebandy. Hans namn?


c) Sunnanå från Skellefteå är ett välkänt lag i damernas fotbollsallsvenska. Men det finns också ett värmländskt Sunnanå – som ägnar sig åt innebandy. I vilken kommun hör det värmländska Sunnanå hemma?9 B SOM I BLANDAT Max 4 poäng


a) Vad heter den framstående svenske ryttare – en man – som för närvarande ligger åtta på världsrankingen i hästhoppning?


b) Bill Magarity kom i mitten på 1970-talet till Värmland som professionell idrottsutövare. Han stannade i två säsonger och var en dominerande spelare i sitt lag. Vilken sport ägnade sig Bill Magarity åt?


c) Det dröjde länge innan tyngdlyftning för damer blev en OS-sport. I vilket OS gjorde de tyngdlyftande damerna sin debut?


d) Hon charmade en hel värld i OS i Los Angeles 1984, speciellt den amerikanska delen av publiken, genom att vinna damernas allroundprogram i gymnastik. Hennes namn?10 Fem decennier, fem årtal Max 5 poäng


a) Slottsbron vann bandyns södergrupp 1945 och skarpskytten i laget vann skytteligan. Hans namn?


b) Årsboken ”Sporten I Dag” utkom för första gången i mitten på 1950-talet och den utkommer fortfarande. Den förste utgivaren, som skulle bli kvar 30 år i redaktionen, hade signaturen ”Tex”. Vem var han?


c) Det här året, 1965, blev Kurt Elimä svensk mästare. I vilken idrottsgren?


d) Den här gänglige ynglingen vann 1975 det klassiska Sexdagarsloppet och blev samma år trea i England Runt. Vem är han?


e) Hon avslutade oväntat tidigt sin aktiva karriär men hann med att bli världsmästare i individuell skidsprint i Oberstdorf 2005. Hennes namn?