Pressmeddelande från Värmlands Idrottshistoriska Sällskap:

 

Premiärtävling i idrottshistoria:

Vem blir Värmlands Idrottsvetare 2005?

 

Intresset för idrott och idrottshistoria är mycket stort i Värmland. Detsamma gäller intresset för frågesport. Nu knyter Värmlands Idrottshistoriska Sällskap ihop det ena med det andra och ordnar tävlingen Värmlands Idrottsvetare 2005.

 

Första tävlingsomgången genomförs på åtta platser i landskapet tisdag 22 mars: Arvika, Filipstad, Hagfors, Karlskoga, Karlstad, Kristinehamn, Säffle, Torsby.

 

Från var och en av tävlingsorterna går en segrare vidare till en kvartsfinal i Karlstad onsdag 30 mars. I nästa skede kommer Sveriges Radio Värmland in i bilden. Under april och början av maj sänder radiokanalen såväl semifinalerna som finalen.

 

– Vi räknar med att direktsända semifinalerna 22 och 29 april och finalen 6 maj, säger redaktionschef Joachim Gustafsson.

 

Sällskapets styrelse har utsett en särskild kommitté att hålla i trådarna för hela tävlingen. I den ingår Anders Ajaxson, Karlstad, Björn Olestig, Karlstad, och Lennart Sundberg, Sunne.

 

Det kostar inget att vara med i tävlingen, inte heller är förhandsanmälan nödvändig. I februari kommer flygblad att spridas över landskapet med ytterligare information, till exempel om vilka lokaler som kommer att användas i första omgången – då alla är välkomna att tävla med två undantag: dels de som professionellt arbetar eller har arbetat med sportjournalistik, dels ledamöterna i sällskapets styrelse.

 

Tävlingsdeltagarna i första omgången kommer att få gå i närkamp med ett 30-tal idrottshistoriska frågor under två timmar. Frågorna – som sträcker sig tillbaka till 1945 som längst – anknyter till den värmländska idrottshistorien men också till idrottsthistoriska händelser och idrottsmän/idrottskvinnor på det nationella och internationella planet.

 

FOTNOT

Värmlands Idrottshistoriska Sällskap, som startade 1984, har stadigt växt till sig under de gångna 20 åren. Medlemsantalet ligger idag över 900. Varje år ordnar sällskapet idrottscaféer runt om i landskapet. Man ger också ut en tidning fyra gånger per år, VISaren, som speglar den värmländska idrottshistorien.

 

----------------------------------

 

Tävlingskommitténs telefonnummer:

 

Anders Ajaxson                   054 – 83 54 29, 0739 – 68 69 58

Björn Olestig                        054 – 54 31 44

Lennart Sundberg                 0565 – 105 27

 

Sällskapets kansli:                054 – 13 28 75  (Mona Råberg)