Semifinalen 29 april 2005


1 Bandy, bland annat om Boltic


a) Boltics 1980-tal var enastående med SM-final efter SM-final. Till dags dato har Boltic spelat sammanlagt 13 SM-finaler, den senaste 1995. Vilket lag har Karlstadslaget mött flest gånger vid dessa 13 tillfällen?


b) Allra flest mål har Boltic gjort i sin allra första final, 1979. Hur många mål gjorde Boltic då och vilket lag var motståndare i denna finalmatch?


c) Tingsvalla isstadion invigdes 1967. Redan elva år tidigare invigdes världens första konstfrusna bandybana i en annan svensk stad. Vad heter staden och vad heter bandyarenan?


Maxpoäng: 1 + 2 + 2 = 5 poäng2 Skidskytte


a) En svensk erövrade det första olympiska guldet i skidskyttehistorien. Vem är skidskytten och i vilket OS erövrade han sitt guld?

3 p, förnamn och efternamn krävs för full poäng


b) Värmlänningar har flera gånger satt färg på olympiska skidskyttetävlingar. I spelen i Innsbruck 1964 var en värmlänning på väg mot bronsmedaljen, men sista skjutningen gjorde tyvärr att vår värmlänning dalade till nionde plats. Vem är skidskytten? 2 p, förnamn och efternamn krävs för full poäng


c) I OS i Albertville lyckades skidskytten Mikael Löfgren från Bore i Torsby med bedriften att erövra en bronsmedalj individuellt och en bronsmedalj i stafetten. Vi vill veta namnen på hans tre lagkamrater i stafettlaget!

3 p, efternamnen räcker
3 Friidrott: EM i Oslo 1946


Sverige dominerade europamästerskapen i friidrott i Oslo 1946, de första internationella mästerskapen efter krigsslutet 1945.


a) Två götister deltog i det segrande svenska laget på 4x100 m för herrar. Deras namn?


b) Sverige vann dubbelt på 1 500 m för herrar. Vilka stod för bedriften?


c) En holländska presenterade sig för första gången på den internationella mästerskapsscenen med att vinna 80 m häck. Vad hette hon?


För maxpoäng 4 + 4 + 2 = 10 poäng krävs både förnamn och efternamn


4 Handboll


a) Under många år har det ryska landslagets nuvarande målvakt, som ingalunda är purung, varit en stor profil inom världshandbollen. Vad heter han?

Efternamn räcker


b) Vem har till dags dato spelat flest landskamper inom svensk handboll?

Förnamn och efternamn krävs


c) I vanlig ordning hade Sverige två målvakter med sig till årets VM-turnering. Veteranen Thomas Svensson var den ene, men vem var den andre målvakten?

Förnamn och efternamn krävs


Maxpoäng: 1 + 2 + 2 = 5 poäng
5 Kanot – om Gert Fredriksson och några till


Kanotisten Gert Fredriksson från Nyköping är vår meritmässigt främste olympier genom åren. Han vann guld i olympiska spel under tre decennier.


a) I Gerts sista olympiska spel som aktiv, Rom 1960, vann han guld i K2 1000 m. Vem satt tillsammans med honom i guldkanoten den gången?


b) Gerts parkamrat från Rom vann fyra år senare, i Tokyo, återigen guld i K2 1000 m, då tillsammans med en annan partner än Gert. Hans namn?


c) En framträdande svensk politiker tillhörde på 1960-talet Svenska Kanotförbundets styrelse. Vilken politiker handlar det om?


Maxpoäng: 2+ 2 + 2= 6 poäng, förnamn och efternamn krävs i samtliga fallAndra halvlek


6 En värmlänning i eliten: fotbollsspelaren Kurt Axelsson


Inledande intervju med Arne Hegerfors om KA på och utanför planen


a) Vilka klubbar spelade KA i innan han lämnade Värmland?


b) Vilka övriga klubbar i Sverige spelade KA i innan han blev proffs?


c) Många menar att KA var bäste svenska försvarare i det enda fotbolls-VM (Mexiko 1970) som han fick vara med i. Vilka var de övriga tre som ingick i den svenska fyrbackslinjen i Sveriges första match i denna VM-turnering?

Både förnamn och efternamn krävs


Maxpoäng: 2 + 2 + 6 = 10 poäng7 Cykel: världens största cykellopp


a) Fem cyklister har vunnit Tour de France minst fem gånger under efterkrigstiden. Vilka?

Efternamn räckerMaxpoäng: 5 poäng8 Ishockey

Inledande intervju med Ulf Sterner, som debuterade i stora sammanhang redan i OS 1960


Frågorna:

a) Tre Kronor hade två målvakter i OS 1960. Vilka var de två, varav den ene då hade värmländsk klubbanknytning?


b) En stor och kraftig centerforward i Tre Kronor, med ett smeknamn som anspelade på hans storlek, fick äran att bära den svenska fanan vid invigningen av OS 1960. Hans namn?Dessutom en ishockeyfråga som inte alls har med OS att göra:


c) Två värmländska ishockeylag kvalade utan att lyckas till högsta divisionen i ishockey 1955 och 1958. Vilka var lagen?


a = Max 2 för rätta efternamn, b = 2 poäng för rätt förnamn och efternamn,

c = Max 2 poäng9 Skridsko


a) Värmlänningarna Jonny Nilsson och Johnny Höglin har tagit varsitt OS-guld på 10.000 meter. Men ytterligare tre svenskar har vunnit guld på denna distans under efterkrigstiden. Vilka tre har gjort det?


b) Även på 500 meter har Sverige haft OS-framgångar, om än inte så stora. I OS 1972 fick vi en andraplats, i OS 1960 och i OS 1976 fjärdeplatsen. Vilka tre åkare svarade för dessa prestationer?


c) Johan Olav Koss var vinterspelens skridskokung 1994 med sina tre guld – på 1 500 m, 5 000 m och 10 000 m. Än värre i den olympiska skridskohistorien är dock en annan åkare – som tog fem guld vid ett och samma OS! Vem är skrinnaren och vilket spel handlar det om?


a = max 3 poäng för rätt efternamn, b = max 3 poäng för rätt efternamn, c = 3 poäng för förnamn och efternamn och rätt OS
10 Vilken är Y?


Författaren Per Olov Enquist ger följande beskrivning av en amerikansk idrottsman i sin bok Tio reportage om idrott:


”Y hade ännu sin skärmmössa på sig. Han hade haft den på när han vunnit 800 meter efter en ursinnig jakt på ryssen Arsjanov, som kroknade de tio sista metrarna. Han fick genast frågan varför har behållit mössan på under det att nationalsången spelats. Man såg hur frågan drabbade honom som ett åsknedslag: han hade helt enkelt inte tänkt på det…Han sade sig vilja be hela det amerikanska folket om ursäkt och började plötsligt att gråta”Max 2 poäng för rätt förnamn och efternamn