Semifinal 1 – tisdag 25 april 2006

 ► Sammanlagt 11 frågor: fem före pausen, sex efter pausen

Full pott: 44 poäng  

FRÅGA 1: EN BOK OM EN FUSKARE 3 poäng

 Sekonden heter en roman som handlar om en fuskande idrottsman som funnits i verkligheten och som på sin tid var svensk rekordhållare. Sekonden gavs ut 1971 första gången, tidigare i år gavs den ut på nytt

 a) Vem har skrivit Sekonden? Full poäng: förnamn och efternamn krävs!
b) Vilken friidrottsgren ägnade sig den fuskande idrottsmannen i Sekonden åt?
c) Vem har idag svenska rekordet i denna friidrottsgren? Full poäng: förnamn och efternamn krävs!

 Rätta svar:

a) Per Olov Enquist

b) Släggkastning

c) Tore Gustafsson, Mölndals AIK, är hittills den ende svensk som kastat över 80 meter i slägga. Hans rekord från 1999 är på 80,14 m.
 

FRÅGA 2: VILKEN ENTRÉ PÅ ISHOCKEYSCENEN! 6 poäng

 Sovjetunionen ställde för första gången upp i ishockey-VM 1954, då turneringen genomfördes i Stockholm. Sovjeterna vann guldet i stor stil.

a) Ange i det sovjetiska guldlaget namnet på en av målvakterna, en av backarna och en av forwardsspelarna Efternamn räcker

b) Från vilket lag kom det stora flertalet av de sovjetiska guldmedaljörerna?

c) På vilka två arenor i Stockholm genomfördes VM-turneringen 1954?
 
Rätta svar:

a) I Sovjets guldlag 1954 ingick:
målvakter Nikolaj Putjkov, Grigori Mkrtytjan,
backar: Pavel Zjiburtovitj, Genrich Sidorenko, Dmitri Ukolov, Alfred Vinogradov,
forvards: Jevgenitj Babitj, Viktor Sjuvalov, Vsevolod Bobrov (lagkapten), Jurij Krylov, Alexander Uvarov, Valenton Kuzin, Michail Bytjkov, Aleksej Gurysjev, Alexander Komarov 

b) Från CSKA, tidigare CDKA, kom de flesta spelarna 

c) Arenorna som användes var Stockholms stadion (konstfruset) och Östermalms IP (naturis)

  

FRÅGA 3 : TVÅ POLITIKER OCH EN KUNG 3 poäng

 
a) En dubbel svensk medaljör i vinter-OS 1960 blev sedermera riksdagsman för centerpartiet. Riksdagen tillhörde han i mer än tio år. Vad heter han? Full poäng: förnamn och efternamn krävs!

b) När Tre Kronors guldlag (herrarna) och silverlag (damerna) hyllades på Medborgarplatsen i Stockholm efter hemkomsten från Turin-OS för några veckor sedan, stod en av regeringens ministrar på scenen tillsammans med de hyllade. Vilken minister handlar det om det? Full poäng: förnamn och efternamn krävs!

c) Vilket var det första vinter-OS som Carl XVI Gustaf bevistade som kung?

 
Rätta svar:

 a) Rolf Rämgård från Älvdalen, silvermedaljör i Squaw Valley 1960 på skidornas 30 km och bronsmedaljör på 50 km, satt i riksdagen 1974-1985. 

b) Kulturminister Leif Pagrotsky deltog i hyllningsceremonin på Medborgarplatsen

 c) Carl XVI blev kung 1973. OS i Innsbruck 1976 var det första vinter-OS han deltog i som kung.
 

FRÅGA 4: FEM STARKA MÄN 5 poäng

 
a) En diskuskastande elev på seminariet i Karlstad 1949 vann Skolungdomens tävlingar detta år på ett bättre resultat än den som vann diskus-SM det året hade. Som längst under sin karriär kastade han 54,61. Vem var denne diskuskastare som fram till början av 1960-talet var en av Sveriges främsta i grenen med bland annat fem landskampssegrar på meritlistan?

b) Åren innan Ricky Bruch blev dominanten inom svensk diskuskastning vid 1960-talets mitt slogs svenska rekordet fem gånger av en och samma diskuskastare. Som längst kastade denne rekordslagare 62,86. Hans namn?

 c) På tio-i-topp-listan över manliga diskuskastare genom tiderna fanns vid senaste årsskiftet tre diskuskastare med värmländsk anknytning, födda 1955, 1964 och 1963. Den äldste noterade sitt personbästa när han tävlade för en icke-värmländsk klubb, medan de övriga hade IF Göta som klubbadress när de slog sina personliga rekord. Vilka tre diskuskastare handlar det om?

 
Rätta svar:

 a) Lasse Arvidsson

 b) Lasse Haglund

 c) Kenneth Åkesson (sexa), Dag Solhaug (åtta) och Bo Henriksson (tia)

  

Fråga 5: ORIENTERING 4 poäng

 a) Vilket årtionde genomfördes den första upplagan av O-ringens 5-dagars?

 b) En rekordökning med 5000 deltagare till sammanlagt 16000 deltagare kunde noteras när O-ringens 5-dagars för första gången genomfördes i Värmland. Vilken var huvudorten i vårt län för denna rekordtävling?

 c) Lagtävlingen Tiomila startade 1945 och två huvudstadstidningar, båda då ägda av Torsten Kreuger, var medarrangörer i starten. Vilka tidningar handlar det om?

 Rätta svar:

a) Första 5-dagars arrangerades 1965 i Skåne

b) Ransäter var huvudorten

c) Stockholms-Tidningen och Aftonbladet var med och startade Tiomila
 

FRÅGA 6: IDROTTSLIG MATEMATIK 2 poäng

 1) Utgångstalet är antalet världsmästare i tungviktsboxning under 1960-talets första hälft

 2) Utgångstalet halveras därefter.

 3) Det halverade utgångstalet multipliceras så med antalet matcher som Sverige förlorade under det senaste VM-kvalet i fotboll, det som ändå ledde till att Sverige kvalificerade sig till fotbolls-VM 2006.

 4) Till det tal som ni då har fått fram adderas Dan Waerns placering i finalen på 1500 meter i Rom-OS 1960.

 5) Det tal ni då har fått fram multipliceras med det antal NHL-klubbar som Jörgen Jönsson hittills har spelat i.

 6) Då är det dags att ni avslöjar vilken slutsiffra ni har kommit fram till.

 
Rätt svar:

 1) Fyra

 2) Två (4-2)

 3) Fyra (2+2)

 4) Åtta (4+4)

 5) Sexton (8x2) – som alltså är rätt svar
 

FRÅGA 7: SVENSK FOTBOLL 4 poäng

 Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker – det finns faktiskt en sån förening – utsåg 2005 ”Allsvenskans främste spelare utan landskamper” det senaste halvseklet. På topplistan fanns två spelare med värmländsk anknytning med:

a) den ene, som kom på andra plats i omröstningen och för övrigt bara spelade två allsvenska matcher under hela sin karriär, hade ett smeknamn med anknytning till en värmländsk stad – hans namn, inklusive smeknamnet?

b) den andre spelade många säsonger för Sifhälla i Säffle, efter att tidigare ha spelat allsvenskt i IFK Göteborg och Kalmar FF – hans namn?

c) Omröstningen vanns av en spelare som sedermera också blev framgångsrik tränare. Denne mittfältare spelade i ett lag från Gästrikland som tre gånger misslyckades i kvalet till allsvenskan (1968, 1970 och 1971). Senare var han bland annat med och vann guld i Svenska Cupen för AIK. Sina sista år som spelare var han spelande tränare i ett lag som han förde upp till allsvenskan 1979. Vad heter han?

 Rätta svar:

 a) Gunnar ”Säffle” Andersson

b) Bertil Rylander

c) Rolf Zetterlund
 

FRÅGA 8: SKIDOR 3 poäng

 a) Att vinna Holmenkollens femmil är nästan lika stort som att vinna VM eller OS. Av nedanstående svenska skidkungar lyckades två aldrig vinna det klassiska loppet. Vilka två rör det sig om?

 Nils ”Mora-Nisse” Karlsson
Sixten Jernberg
Assar Rönnlund
Sven-Åke Lundbäck
Thomas Magnusson
Thomas Wassberg
Gunde Svan
Torgny Mogren
Per Elofsson 

b) Vem var årets upplaga av Holmenkollens femmil?

 Rätta svar:

 a) Sixten Jernberg och Torgny Mogren vann aldrig Holmenkollens femmil.

 b) Anders Södergren vann årets femmil i Holmenkollen
  

FRÅGA 9: SLÄKTEN ÄR BÄST 5 poäng

 a) Tvillingsystrarna Kallur är högaktuella inför årets EM i friidrott i Göteborg i augusti. Deras pappa var på sin tid en mycket framstående ishockeyspelare med bl a fyra Stanley Cupsegrar i början på 1980-talet.Vilket är pappans förnamn och vilken NHL-klubb representerade han vid dessa fyra tillfällen?

 b) Börje Salming är en av de verkligt stora spelarna i svensk ishockey genom åren. Börjes bror, en hårdför back, var också framgångsrik och vann flera SM. Vad heter Börjes brorsa i förnamn?

c) Syskonen Zurbriggen tillhör de riktigt stora utförsåkarna genom åren med sina framgångar under 1980- och 1990-talen. Deras förnamn?.

Rätta svar: 

a) Anders heter tvillingarnas pappa. Han tog fyra Stanley Cup-titlar med New York Islanders

b) Börjes bror heter Stig

c) Pirmin och Heidi Zurbriggen heter syskonen.
 

FRÅGA 10: SKRIDSKO 4 poäng

 a) Vem är det som berättar följande:

”Ismaskinen blev långt ifrån populär. Inför utsikten att gå miste om en given guldmedalj hoppade en berusad norrman ned från läktaren och kastade sig på mig…Genom en synvilla hade såväl åskådarna som experterna fått den uppfattningen att ismaskinen hade försämrat glidet på isen. Men den matta ytan efter maskinen försvann redan efter någon minut genom luftens inverkan, och sedan var glidet minst lika bra – eller dåligt – som tidigare”

 b) Vilken åkare var det som enligt norrmännen gynnades av omspolningen av isen och som vann guld på den aktuella distansen?

c) Vilken åkare var det som fick nöja sig med silvret på den aktuella distansen och som, enligt sina norska landsmän, missgynnades av omspolningen?

 d) Vem var den tredje medaljören på den aktuella distansen?

 Rätta svar:

 a) Sven Låftman

 b) Jonny Nilsson

c) Fred Anton Maier

 d) Knut ”Kuppern” Johannesen

  

FRÅGA 11: TRE STARKA KVINNOR 5 poäng

 Avslutningsfrågan ger två extrapoäng, närmare bestämt om man klarar c-frågan, som håller särskilt hög svårighetsgrad

 a) En av de senaste årens mest uppmärksammade filmer handlar om en kvinnlig idrottsutövare. Det Oscarsbelönade filmen, som Clint Eastwood regisserat och spelar med i, heter Million Dollar Baby. Vilken idrott ägnar sig filmens huvudperson åt?

 b) Armbryterskan från Ensamheten heter en svensk dokumentärfilm från 2000-talet som också blivit mycket uppmärksammad. Vad heter armbryterskan, som vunnit stora framgångar i Sverige och utomlands, i förnamn?

 c) I London-OS 1948 vanns damernas kulstötning och diskus av en fransk idrottskvinna, som sedermera blev en berömd konsertpianist. Hennes namn?

 Rätta svar:

a) Boxning

b) Heidi

c) Micheline Ostermeyer