Tredje upplagan av Värmlands Idrottsvetare:

Segrande lag möter Örebrovinnarna 2007

Dags för tredje upplagan av den prestigefyllda tävlingen Värmlands Idrottsvetare. Det magiska datumet för grundomgången, kvaltävlingen, är 22 mars även 2007, som i år är en torsdag.

Antalet tävlingsorter blir färre 2007 än 2006, närmare bestämt minskar de från 18 till 10. Årets tävlingsorter är följande:

Kristinehamn, Filipstad, Hagfors, Torsby, Arvika, Årjäng, Säffle, Kil, Deje och Karlstad.

Arrangörerna – Värmlands Idrottshistoriska Sällskap – håller däremot fast vid förra årets nyordning med tvåmannalag. Antalet tävlande fördubblades 2006 i förhållande till premiärupplagan 2005, och huvudförklaringen var säkerligen övergången från individuell tävling till lagtävling.

Inte heller förändras frågeupplägget i grunden. Även 2007 handlar en tredjedel av frågorna om värmländsk idrott, en tredjedel om nationell idrott och den återstående tredjedelen om internationell idrott. Och inga frågor ställs på tiden före 1945 – man behöver alltså ”bara” känna till det som har hänt de senaste 62 åren…

Bildfrågor!

I ett avseende – jämfört med de två första åren – ser dock årets frågor annorlunda ut. Både i kvalomgången och i kvartsfinalen kommer bilder att figurera i ett antal av frågorna. Det handlar om att identifiera de idrottsmän och idrottskvinnor som finns på bilderna. Exempelvis.

Premiäromgången 2005 vanns tävlingen av Kenneth Réhn, Arvika, medan den första lagtävlingen (2006) vanns av två Johanssons från Karlstad, John Erik och Ulf.

Det har spritt sig över länsgränsen i öster att värmlänningarna har dragit igång en sportfrågesport som väckt stort intresse. Så i år räknar Örebro läns idrottshistoriska sällskap att köra sin premiärupplaga av en motsvarande tävling. Därmed är det – när länstävlingarna är genomförda – upplagt för en kraftmätning av sällan skådat slag mellan Värmlands och Örebro läns båda segrande lag.

Kvartsfinal i Karlstad

I Värmland är enbart det första datumet, 22 mars, fastlagt i nuläget. Kvartsfinalen, där sammanlagt 30 lag får vara med, är förlagd till en kväll som inte kolliderar med en eventuell finalmatch för Färjestads del. Tisdag 3 april i veckan före påsk är det kvartsfinaldags – och liksom tidigare är det Karlstad som gäller för kvartsfinalen.

Några veckor senare, i slutet och april och början av maj, går tävlingen in i slutfasen med direktsändningar i Sveriges Radio Värmland av de två semifinalerna och finalen. Dessa datum är ännu inte slutligt fastställda.

Lokaler och kontaktpersoner för omgången 22 mars är ännu inte bestämda. Uppgifterna kommer att läggas ut på hemsidan så snart de är definitiva.

Tävlingskommittén har samma sammansättning som tidigare, det vill säga Anders Ajaxson, Karlstad, Björn Olestig, Karlstad, och Lennart Sundberg, Sunne.